Kontakt
Potrebujete poradiť? 0940 988 722 (9.00 - 16.00)
Ako vyčistiť koberec domácimi prostiedkami?

Ako vyčistiť koberec domácimi prostiedkami?

Koberec je dôležitým doplnkom každej miestnosti. Dokáže každú miestnosť zmeniť na príjemnejšiu, farebnejšiu – jednoducho útulnejšiu.
Nočnou morou viacerých majiteľov kobercov je ich čistenie. Rozliata káva, víno, detský džúsik a iné situácie, ktoré sa podpíšu na koberci – čo s tým? Ako si poradiť s čistením? Máme pre Vás pár domácich receptov ako si rýchlo a jednoducho vyčistíte svoj obľúbený koberec.
 
Prvá rada je konať rýchlo. Žiadnu škvrnu nenechajte zaschnúť, musíte konať ihneď. Zaschnuté nečistoty sa ťažko odstraňujú a často zanechávajú nepekné sfarbenie. Mokré škvrny by sa mali vysušiť handrou, ale nemali by sa vtierať do koberca.
Okrem čistenia škvŕn je potrebné koberec aspoň raz ročne (pol ročne – podľa pokynov výrobcu) prečistiť – oživiť.
Nie všetky koberce sú však rovnaké. Líšia sa štruktúrou, materiálom, z ktorého sú vyrobené alebo dĺžkou štetín.
Najčastejším a najpotrebnejším čistením je vysávanie. Vysávať sa oplatí aj 2-3x týždenne. Pri kobercoch s dlhým vlasom sa ťažšie odstraňuje prach a iné nečistoty. Huňatý koberec (s dlhým vlasom shaggy) je najlepšie vysávať tak, že ho najprv vysávate v smere vlasu a potom proti vlasu.
Hrubé, pevné koberce pri mokrom čistení schnú dlhšie ako tenšie (ľahšie) takže ich musíte vysušiť dostatočne rýchlo, aby ste zabránili vlhkosti a z toho vyplývajúcemu nepríjemnému zápachu.
A ako vybrať správny čistiaci prostriedok ?
Chemických čistiacich prostriedkov je na trhu veľké množstvo, no my sa pozrieme na domáce prostriedky, ktoré nám pomôžu pri upratovaní a nájdete ich v každej domácnosti.
Šikovným pomocníkom na čistenie kobercov (a nie len kobercov) je sóda bikarbóna. Okrem čistenia pohlcuje aj zápach. Stačí ju nasypať rovnomerne na koberec, nechať chvíľu pôsobiť a následne povysávať. Ak chcete koberec viac oživiť a prevoňať, môžete k sóde bikarbóne pridať aj pár kvapiek esenciálneho oleja podľa vášho výberu, prípadne pár kvapiek citróna.
Pri sóde ešte ostaneme. Môžete zmiešať 1 čajovú lyžičku sódy s teplou vodou (1 šálku), prostriedkom na umývanie riadu (1 čajovú lyžičku) a ocot (1 polievkovú lyžicu). Zmes je najlepšie nastriekať pomocou nádoby s dávkovačom a potom odstrániť znečistenie špongiou.
Chcete oživiť farby na Vašom koberci? Siahnite po soli – posypte ňou koberec, potom ho pokropte vodou a o pár hodín povysávajte. Je to skvelý spôsob, ako osviežiť vyblednuté farby.
Práve čistenie kobercov ľudí odrádza od kúpi kobercov. Ukazuje sa však, že udržiavať koberec v čistote môže byť nielen jednoduché, ale aj lacné! Možnosti čistenia kobercov domácimi prostriedkami je veľmi veľa, stačí ich aplikovať a koberec bude dominantou Vašej domácnosti.